Koolmonoxide in woningen

Koolmonoxide in woningen

Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?

Zoals hierboven vermeld is koolmonoxide een gas dat je niet kan zien, ruiken of proeven. Voor mensen en dieren is het enorm giftig.

Onze neus, ogen en oren kunnen koolmonoxide niet waarnemen. Dus mocht dit gas vrijkomen dan merk je hier niks van.

Wat gebeurd er als je vergiftigd wordt?

De symptomen die als eerste de kop opsteken zijn vermoeidheid en hoofdpijn. Het lijkt op een griep. Bij een dodelijke concentratie koolmonoxide raak je bewusteloos en word je niet meer wakker.

Jaarlijks worden er duizenden mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging. Helaas vallen er ook veel doden.

Hoe hoger de concentratie koolmonoxide en hoe langer het ingeademd wordt, hoe erger de verschijnselen. Andere heftige verschijnselen zijn evenwichtsstoornis, minder zicht, geheugenverlies en uiteindelijk bewusteloosheid.

Deze heftige symptomen kunnen al binnen enkele minuten of uren optreden. Afhankelijk van de concentratie koolmonoxide in de lucht. De concentratie wordt beschreven in ppm (deeltjes per miljoen):

 • Concentratie ligt rond de 100 ppm:
  Lichte hoofdpijn, huid wordt rossig (onbepaalde blootstelling)
 • Concentratie ligt rond de 200 à 300 ppm:
  Hoofdpijn (blootstelling van 5 – 6 uur)
 • Concentratie ligt rond de 400 à 600 ppm:
  Ernstige hoofdpijn, zwakte, duizeligheid, misselijkheid, braken (blootstelling van 4 – 5 uur)
 • Concentratie ligt rond de 1.100 à 1.500 ppm:
  Verhoogde hartslag en ademhaling, flauw vallen, coma, terugkerende stuipen (blootstelling van 4 – 5 uur)
 • Concentratie ligt rond de 5.000 à 10.000 ppm:
  Zwakke hartslag, onderdrukte / gestopte ademhaling, dood (bloodstelling van 1 – 2 minuten)

De koolmonoxidemelder van Honeywell redt levens

Voordat de eerste symptomen van een vergiftiging optreden, slaat de koolmonoxidemelder alarm. De CO-melders van Honeywell alarmeert snellers als er veel koolmonoxide in de lucht aanwezig is.

Ook zijn de Honeywell koolmonoxidemelders voorzien van een vooralarmfunctie. Deze functie kan gebruikt worden om kapotte toestellen – die steeds meer koolmonoxide lekken – te herkennen.

Wanneer komt er koolmonoxide vrij?

Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen zoals hout, olie, kolen, benzine, gas, enz.

Bij elk apparaat dat één van deze brandstoffen niet goed verbrand of een apparaat met een verstopt rookkanaal kan koolmonoxide vrijkomen.

Dus alle kapotte kooktoestellen, verwarmingstoestellen, generators op benzine en voertuigmotoren zijn een risico. Alle mensen en dieren, die zich – samen met een kapot apparaat – in één ruimte bevinden, lopen gevaar.

Het is dus van groot belang dat de apparaten die fossiele brandstoffen verbruiken regelmatig onderhouden worden. En natuurlijk kan je een koolmonoxidemelder kopen om de risico’s op een vergiftiging te verminderen

 • 0 out of 5

  Koolmonoxidemelder Honeywell XC100

  Draadloze koolmonoxidemelder van topkwaliteit, met een levensduur en garantie van 10 jaar. Het installeren gaat makkelijk en snel met de meegeleverde montageplaat. De Honeywell koolmonoxidemelder XC100 is geheel onderhoudsvrij. Je hoeft dus nooit een onderdeel of batterij te vervangen.

   49,00  44,00
 • 0 out of 5

  Koolmonoxidemelder Honeywell XC100D

  Draadloze koolmonoxidemelder van topkwaliteit, met LCD-display en met een levensduur en garantie van 10 jaar. Het installeren gaat makkelijk en snel met de meegeleverde montageplaat. De Honeywell koolmonoxidemelder XC100D is geheel onderhoudsvrij. Je hoeft dus nooit een onderdeel of batterij te vervangen.

   59,00  54,00
 • 0 out of 5

  Koolmonoxidemelder Honeywell XC70

  Draadloze koolmonoxidemelder van topkwaliteit, met een lange levensduur (7 jaar). Het installeren gaat makkelijk en snel met de meegeleverde montagekit. De Honeywell koolmonoxidemelder XC70 is geheel onderhoudsvrij. Je hoeft dus nooit een onderdeel of batterij te vervangen.

   44,00  39,00